Seo Nedir?

Seo Nedir?

Etkili bir dijital pazarlama tekniği olan SEO, web sitenizin arama motorlarındaki mevcut konumunu iyileştirmek, site ziyaretçileri için kusursuz bir kullanıcı deneyimi sunmak ve web sitenize gelen organik trafiği iyileştirme amacıyla uygulanan stratejik çalışmalardır. İnternet ortamındaki rekabetin her geçen gün artması den siteniz için SEO çalışması yürütmeyi mecbur kılan bir faktördür.

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların aradığı bilgilere ulaşamamaları, yalnızca arama motorlarında yükselmek amacıyla üretilen yetersiz ve kalitesiz içerikler ve kullanıcıların internetteki güvenliğini ihlal eden durumlar SEO çalışmalarını doğrudan etkiler. Ayrıca arama motorlarında kullanılan algoritmaların hızla gelişmesi ve mobil cihazlar aracılığı ile internet kullanımının yaygın hale gelmesi web sitesi SEO çalışması yaparken güncel tekniklerin kullanılmasını önemli hale getirir. Bu nedenle SEO çalışması fiyatları bakımından objektif teklifler sunan ve alanında uzman bir SEO uzmanı ile çalışarak sitemizin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırabilirsiniz.

Arama Motorlarında Üst Sıralara Çıkmak Neden Önemlidir?

Ekonomik ve sosyal pek çok faaliyetin online ortamda yapıldığı günümüzde sunduğunuz ürün ve hizmetlerin yanı sıra kurumsal kimliğinizi de rakiplerinizden önde tutmayı başarmalısınız. Bu nedenle etkili SEO çalışması adımları atarak dijital pazarlama alanında kendinize önemli bir yer edinmelisiniz. SEO çalışması adına atacağınız her adım  arama motorlarındaki konumunuzu iyileştirir ve dijital dünyadaki bilinirliğinizi artırır. Ayrıca, web sitenize daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlayarak işletmenizin müşteri potansiyelini artırabilirsiniz. Sonuç olarak SEO çalışması finansal hedeflerinize hızlı bir şekilde ulaşmak için uygulamanız gereken etkili bir dijital pazarlama yöntemidir.

SEO Çalışması Nedir, Nasıl Yapılır?

SEO çalışması nedir? SEO çalışması, web sitenizin arama motorlarında ilk sıralara yükselmesi için yürütülen site içi ve site dışı SEO faaliyetleridir. Oldukça kapsamlı bir faaliyet olan SEO çalışmaları için gerektiğinde profesyonel kişilerden yardım almak çok önemlidir. SEO faaliyetlerine başlamadan önce, hedeflerinizi belirlemek ve bu hedeflere ulaşmaya yönelik stratejik SEO planları oluşturmak çok önemlidir. Böylece SEO çalışmalarınızın zaman ve maliyet açısından daha avantajlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz.

Arama motoru optimizasyon faaliyetleri, stratejik dijital pazarlama çalışması gerektirdiği için birbiriyle bağlantılı çeşitli kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekir. SEO çalışmalarının temel unsurlarını site içi SEO çalışması ve site dışı SEO çalışması olarak birbiriyle bağlantılı 2 ana kategoride inceleyebiliriz. Bu çalışmaları yürütürken özgünlük, uygunluk, kalite ve çeşitlilik gibi unsurları göz önünde bulundurarak kullanıcı deneyimini ön planda tutmayı amaçlamalısınız.

Yandex, Bing ve Google SEO çalışması yürütürken web sitenizin üst sıralarda konumlanmasını sağlamak ve organik kullanıcı trafiği  çekmek için SEO kurallarını dikkatli bir şekilde uygulamanız hayati bir öneme sahiptir. Ayrıca Google Analytic ve Search Console gibi analiz araçlarından elde ettiğiniz geri dönüşleri dikkate almanız ve gerekli düzeltmeleri yaparak web sitenizi iyileştirmeniz gerekir.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

SEO faaliyetlerinin önemli bir kategorisi olan site içi SEO çalışması (on-page SEO), temelde bütün arama motorlarına uygun olan 8 önemli kritere göre uygulanır.

  1. Başlık Etiketleri (Heading Tags): Başlık etiketleri, web sitenizde yer alan içeriklerin konusu ve hiyerarşik yapısıyla ilgili arama motorlarına sinyal göndererek kullanıcıların web sayfanızı kolay bir şekilde bulmasını sağlayan H1, H2,…H5 şeklinde sıralanan başlık etiketleridir.
  2. Site İçi SEO Parametreleri: Web sayfanızın ne ile ilgili olduğunu Meta Açıklama (Description), Meta Başlık (Title), ve Meta Etiketler (tags, keywords) kanalıyla arama motorlarına iletilmesini sağlayan parametrelerdir. SEO’ya uygun ve özgün içerikler başarıyı etkileyen faktörlerdir.
  3. URL Yapısı: URL yapısı, sayfadaki en önemli anahtar kelimeleri içermeli ve olabildiğince kısa tutulmalıdır. URL yapısında bulunan kelimeler arasında tire (-) işareti bulunmalı ve karakterler arasında da mutlaka boşluk bırakılmamalıdır.
  4. Kaliteli İçerik: Benzersiz içerik üretimi iç SEO’nun önemli bir unsurudur. Web sitenizdeki içeriklerin özgün olması, okuyucuya değer ve fayda sağlamasının yanı sıra ilgili anahtar kelimelerin dengeli bir şekilde kullanımı sayfanızın arama motoru sıralamasını doğrudan etkiler.
  5. Medya Kullanımı: Web sitenizin başarısını etkileyen faktörler arasında yazılı içerikleri resim ve videolar ile zenginleştirmek, konu ile ilgili anahtar kelimeleri kullanmak ve kullanıcı deneyimini artırarak sayfada gezinme süresini artırmak yer alır.
  6. Duyarlı (Responsive) Tasarım: Web sitenizi mobil veya masaüstü kullanımlara uygun bir şekilde tasarlamanız çok önemlidir. Duyarlı bir tema oluşturduğunuzda arana motorları sen sitenizin öne çıkmasına yardımcı olur.
  7. Site Hızı: Web sayfanızın yüklenme süresi kullanıcı deneyimine olumlu katkı sağlar. Web sitenizin hızı yüksek olduğunda arama motorlarında ilk sıralarda yer alma olasılığı da artar.
  8. Dahili Link Ağı:Dahili (Site içi) link oluşturma, web sitenizde yer alan herhangi bir sayfadan farklı bir sayfaya uygun URL, anahtar kelime ya da görseller yardımıyla köprü bağlantısı yapmaktır. Bu tekniği doğru bir şekilde uyguladığınızda sen sitenizin ilk sıralara çıkmasına olumlu bir katkı sağlayabilirsiniz.

Seo Çalışması Nasıl yapılır

Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?

Arama motoru sayfalarında ön sıralara ulaşmak için site dışı SEO çalışması (off-page SEO) da bir diğer önemli kategoridir. Diğer SEO faaliyetlerinde olduğu gibi off-page SEO optimizasyon çalışmalarında da üretkenlik, özgünlük, istikrar, denge ve kalite ön planda yer almalıdır. Ayrıca kullanıcı dostu bir web sitesi oluşturularak dijital ortamdaki görünürlüğünüzü artırmaya çalışmalısınız. Site dışı SEO çalışmaları için aşağıdaki kriterleri dikkate almanız gerekir:

  1. Backlink Çalışması: Backlink çalışması web sitenizin faaliyet gösterdiği sektör ve konu ile ilgili benzer web sitelerinden anahtar kelime, URL adresi ya da görseller yardımıyla hedef sayfanız için yapılan geri bağlantılardır. Dengeli bir backlink çalışması hedef sayfanın güçlenmesi için büyük avantajlar sağlar. Ayrıca farklı sitelerde yazılan bir tanıtım yazısı da web siteniz için backlink oluşturmada önemli bir faktördür.
  2. Sosyal Medya: Markanız hakkındaki önemli gelişmeleri, kampanyaları, hizmetleri ve yeni tasarladığınız web sayfalarını sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak arama motoru sıralamalarında öne çıkmayı hedefleyebilirsiniz.
  3. Dijital PR Çalışmaları: Web sitenizin ait olduğu marka hakkında sektörel anlamda olumlu izlenim oluşturmak çok. Bunu başarmak için medyada web siteniz için dezavantaj oluşturan durumları azaltmalı ve bunları olumlu yönde kanalize etmelisiniz. Bu nedenle bloglar, internet siteleri, haber platformları ve sosyal medyada yayınlanan içeriklerden yararlanarak dijital PR çalışmaları yürütmelisiniz.

SEO Çalışmaları Nasıl Ölçülür?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) faaliyetlerinin verimliliğini ölçmek için online ücretli veya ücretsiz SEO analiz araçlarından faydalanabilirsiniz. Örneğin, Wordpress SEO çalışması ve kurumsal SEO çalışması yaparken, Google Keyword Planner (anahtar kelime planlayıcısı), Search Console ve Google Analytics gibi ücretsiz araçları kullanabilirsiniz. Ayrıca Yandex Web Master ya da Yandex Metrica’nın yanı sıra Bing Web Master Tools gibi ücretsiz SEO analiz araçlarını da kullanabilirsiniz. Bu araçlar yardımıyla ziyaretçi trafiğini takip ederek olası gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.

 

Web sitenizin SEO çalışmalarını yürütürken site içi ve site dışı SEO çalışmalarının yanı sıra içeriklerinizin kalitesini artırmanız çok önemlidir. Ayrıca uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımı ve uzun blog yazıları gibi sıra dışı yöntemler aracılığıyla SEO çalışmalarınızı daha etkin hale getirmeye çalışmalısınız.

Yorum Yap